Obezitatea este o afectiune nutritional-metabolica, caracterizata printr-un exces ponderal considebarbil si se produce printr-un aport alimentar crescut care in combinatie cu o anumita predispozitie genetica genereaza numeroase complicatii cardiovasculare, metabolice, locomotorii si de alta natura.

In stadiu intial obezitatea se manifesta doar prin exces ponderal, evidentiat prin aspectul somatic. insa treptat din pricina incarcarii heodinamice si respiratorii, apar palpitatii, dispnee de efort si edeme maleolare. In acelasi timp pot fi prezente si dureri articulare, in zonele suprasolicitate precum glezne, genunchi si lombe. Pe parcurs apar si complicatii avansate legate de simptomele anterioare.

Obezitatea poate sa infatiseze un aspect generalizat pe toate partile corpului sau doar pe unele segmente, precum la nivelul trunchiului sau doar in partea inferioara a corpului. Trebuie acordata o atentie deosebita obezitatii viscerale sau abdominale care reprezinta un factor de risc ridicat pentru bolile cardiovasculare si daibet.

Complicatiile obezitatii sunt in principal cardiovasculare si respiratorii si pe plan secundar mai intalnim probleme ale aparatului osteo-articular, digestive, genital (la femei) si ale sistemului neurospsihic.

Obezitatea este o problema des intalnita si care nu trebuie neglijata deoarece va constrange activitatile normale si va poate scurta viata considerabil. Daca va aflati intr-o astfel de pozitie va recomandam sa consultati un specialist sau puteti lua o calificare in domeniu si sa urmati cursul nostru de tehnnician nutritionist, deoarece tratamentele sunt in general pe baza de dieta.

Leave a Comment