Prin definiţie, termenul de aliment organic se referă la alimente produse prin metode care nu folosesc pesticide şi îngrăşăminte sintetice, nu sunt procesate prin iradiere, cu solvenţi industriali sau cu aditivi chimici şi nu conţin organisme modificate genetic.

 

Studiile arată că în rândul consumatorilor există convingerea că alimentele organice sunt mai sănătoase şi mai sigure decât cele convenţionale, fiind dispuşi să plătească suplimentar pentru a le obţine.

De asemenea, tot studiile ştiinţifice atestă faptul că este pusă la indoială abilitatea sistemelor alimentare guvernamentale de a pune la dispoziţia consumatorului alimente sigure şi lipsite de riscuri pentru sănătate.

Una dintre problemele care se pune între cele doua categorii de alimente este contaminarea cu pesticide sau cu microorganisme patogene. S-au efectuat multiple studii cu privire la conţinutul în reziduuri de pesticide atât în alimentele organice cât şi în cele convenţionale şi un lucru a reieşit cert: ambele pot fi contaminate cu pesticide.

Diferenţele nutriţionale între cele două categorii de alimente sunt greu de privit cu obiectivitate din cauza diferenţelor în calitatea solurilor, condiţiile de creştere, fertilizatorii utilizaţi, compoziţia în minerale a apei. Per ansamblu, legumele şi fructele cultivate organic au o putere antioxidantă mai mare. In rest, în ce priveşte macro şi micronutrienţii diferenţele sunt nesemnificative

Desigur, alimentele organice sunt o soluţie bună dacă preţul nu este o problemă. Şi nu trebuie să vă amintesc de gustul roşiilor de odinioară din grădina bunicilor, sau de aroma căpşunilor coapte, pe care le căutam în zadar acum. Dar, organic sau nu, problema trebuie privită în ansamblu şi anume alimentaţia trebuie să fie echilibrată, adaptată necesităţilor organismului, integrată într-un stil de viaţă sănătos.

Leave a Comment